A német nyelvtanfolyam haszna

Budapesten dolgoztam diákmunkán kisegítő eladóként egy kis boltban amolyan szuvenirokat árusítottunk. Teljesen véletlenül botlottam bele ebbe a kis boltba, mert nem igazán szoktam erre járni, csak most kirándulás képen tértünk ki a barátnőmmel. Szerencsére, mert így lett munkám a nyárra, és így lett egy kis pénzem is.

A nyári munka

Manapság már úgy megszigorították, és nem is igazán akarják megfizetni a diák munkát. Pedig szerintem sokan dolgoznának, hiszen sok gyereket nem tudnak támogatni a szüleik, így ez egy nagyon jó lehetőség. Nálam sincs ez máshogyan. Ha tehettem mindig kerestem valami munkát magamnak. Ha többre nem is, de 2 hónapra biztosan.

Anyám mindig azt mesélte, hogy az ő idejükben rengeteg munka volt, ahová mehettek a diákok. Igaz akkor azért más is volt, és volt ahová kötelező volt menni, nem pedig munka képen pénzért mentek. Ő mesélte, hogy az idejükben, amikor általános iskola 7. vagy 8. osztályosa volt, és középiskolában már kötelezően jártak egy gyümölcsösbe barackot, szilvát szedni, vagy szüretelni. Jött a busz reggel, vitte őket, és kötelező volt menni.

Én tavaly voltam ilyen munkán, amikor gyümölcsöt szedtünk. Igen csak meg kellett dolgozni a pénzért, de 500-600 forintos rabérben voltunk, és azért nem szakadtunk meg. Persze nem mondom, hogy nem fárasztó egész nap, de tudtam, hogy miért dolgozom. Azért ha belegondolok, hogy egy segédmunkás ezért az összegért mondjuk egész nap ás, vagy földmunkát végez, akkor mi még mindig jobb helyzetben vagyunk.

A tanulás

Főiskolás hallgató vagyok még. Ha minden jól megy, idén végzek, így ez az év a tanulásé lesz mindenképpen, és nem a munkáé. Az iskola mellett járok még német nyelvtanfolyamra is, mert még nyelvvizsgát is kell tennem. Nem egyszerű mindent egyben. A szüleim pedig éppen hogy csak a főiskolára valót tudják kifizetni, tudom, hogy ez is teher nekik, ez miatt is szoktam dolgozni, hogy ha tudom, akkor egy kicsit tehermentesítsem őket, vagy tudjak nekik én is segíteni. A szüleim már nem fiatalok. virágtermesztéssel foglalkoznak, krizantémokat gondoznak. Nem egyszerű feladat, és ez is ad munkát bőven a családnak.

A családunk

Szerencsére sokan vagyunk, és mindenki kiveszi a részét a munkából, így azért nem olyan nehéz. Anyámék 3 vannak testvérek, 3 lány. Anyám nővérének is van 2 lánya van már, így amikor kell akkor ők is jönnek. Persze mi is megyünk az öcsémmel. A flower-327994_640nagybátyámnak még  nincsen családja de persze ő is jön, és segít a pakolásban. van aki a virágokat vágja, van aki pakolja őket, vagy éppen szállítja árusítja. Mindenkinek megvan a maga feladatat a családban. A kisebbek is segítenek, ők vödrökbe teszik a virágokat.

Idén biztosan kevesebbet tudom majd kivenni a részemet a munkából, de biztosan megértik majd a nagyszüleim. Nekem most a diplomám lesz az elsődleges szempont. Ez nem azt jelenti, hogy a 3 napos dömpingben nem fogok segíteni, mert akkor mindenképen megyek én is, hiszen minden dolgos kézre szükség van.

Élelmiszer mérnök leszek egyszer, ha levizsgázom, és bízom benne, hogy ennyi tanulás, és fáradozás után fogok is találni egy megfelelő munkahelyet a számomra. Az, hogy mit hoz majd a jövő, még nem tudom, de remélem sikereket.