Az egészséges életmód a fogak szempontjából is nagyon fontos lehet számunkra!

Arról már esett szó, hogy a táplálkozás hatással lehet a porcainkra, és most egy másik témára is szeretnék kitérni, mégpedig a fogakra.

fogpotlás olcsón

Megelőzés

Manapság, mikor naponta több millió inger ér minket, és az információ gyorsan terjed, az elvárások pedig a plafonig érnek, nem engedheti meg magának, egy magára valamit is adó ember, hogy hiányos legyen a fogsora. Nem csak esztétikai okai vannak ennek, bár lássuk be, hogy nem elhanyagolható szempont ez sem. De még mielőtt arról beszélnénk, milyen megoldások vannak a probléma megoldására, szóljunk kicsit arról, milyen módon lehet ezt megelőzni.

Ugyan is, bármily meglepő, a táplálkozásunkkal és a helyes tisztítással nagyon sokat tehetünk fogaink egészségéért. Már gyerekkorunkban is folyton azt hallgatjuk, hogy azért nem szabad sok csokit enni, mert tönkremegy a fogunk. És nem is ördögtől való, hazug gondolat ez.

Valóban, a túlzott cukor bevitel szörnyű nagymértékben befolyásolja a fogszuvasodás gyorsaságát, illetve akár az ínygyulladásért is felelős lehet. A nagymértékű savas kémhatás, amit a cukor okoz a szánkban, nem tesz jót semmilyen mértékben, ezért ha ügyelni szeretnénk fogaink épségére, kerülnünk kell a cukor túlzott fogyasztását. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy 100 %-ig irtsuk ki a cukrot az étrendünkből, de óvatosan kell bánnunk, a csokival és más édességekkel, a cukros üdítőitalokkal, és más, magas cukortartalmú termékekkel. Sok olyan élelmiszerrel találkozhatunk, amiben első ránézésre nem is tűnik fel nekünk, hogy magas a cukor tartalma, ezért mielőtt megvásárolunk valamit, érdemes elolvasni az általában a termék hátulján található tápanyagtáblázatot. Sokakat meglephet, mennyi cukor is van például a ketchupban, vagy egyes gyümölcslevekben, gyümölcsjoghurtokban.

Sokat ronthat még a dentálhigiéniánkon a dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, ezektől szintén érdemes óvakodni, ha arra törekszünk, hogy minél tovább megtarthassuk saját fogainkat. Mint az élet minden területén, a fog megóvásában is javasolt az egészséges életmód betartása, sok gyümölcs, zöldség fogyasztás, magas kalcium tartalmú élelmiszerek és italok és a helyes fogtisztítás/ápolás.

A felnőtt lakosság legalább 70 %-a nem fordít elegendő figyelmet a fogainak tisztántartására, és többségük azért sem, mert nem is tudja, hogyan kell. A fogmosás elsődleges funkciója az átlagembereknél a kellemetlen szagú lehellet megszüntetése, pedig ennél sokkal többről van szó. A fogakat meg kell tisztítani az oda nem illő baktériumoktól, és nem csak úgy immel-ámmal, hanem alaposan, minden oldalról. Használjuk bátran a fogselymet ahhoz, hogy a kis résekből is kitisztíthassuk az ételmaradékot, valamint a szájvízzel való öblögetés is sokat segíthet.

Ha már megvan a gond.

Ha már megkezdődött a fogak hullása, vagy nagy mértékű romlása, tudhatjuk, hogy valamit nem csináltunk jól. Persze sokan hivatkoznak fogproblémáik miatta  genetikára, de tudjuk jól, hogy elsősorban, ha gond van, akkor nagy százalékban mi vagyunk a felelősek, mert nem figyeltünk megfelelően oda. És ilyenkor sem késő megkezdeni a megfelelő gondoskodást fogainkról.

Persze van az a pont, amikor már szükséges a fogpótlás, olcsón lehetőleg és ha idáig eljutunk, akkor fontos, hogy pótoljuk is az elveszített fogakat, mert a hiányos helyeken egyrészt további baktérium szaporodás kezdődhet meg, másrészt pedig deformálódhat állkapcsunk a megváltozott térhelyzet miatt. Ne késlekedjünk tehát és forduljunk orvoshoz mihamarabb. Az igazi az lenne, ha évente elmennénk a fogászati kontrolvizsgálatokra, de ha már az emberek többsége ezt elblicceli, legalább akkor ne mulasszuk el, ha már megvan a baj.

Mert nagyon szuper és minőségi fogpótló megoldások léteznek már, a határ a csillagos ég, csak bírjuk pénztárcával, mert árfekvésben is elég széles skálán mozognak ezek a beavatkozások. És ha már megvan a pótlásunk, pláne nagyon figyeljünk oda a karbantartásra, mert az aztán senkinek nem lesz jó, ha évente új fogakat kell beültetni a szánkba. Szóval, éljünk egészségesen a fogaink érdekében is, és ha bármi kérdésünk van, forduljunk a szakértőkhöz bizalommal.