Befőttesüveg biznisz

A nagymamámnál voltam nyaralni az elmúlt nyáron.  A nagyszüleim kertes házban élnek rengeteg gyümölcsfával, meg mindenféle növénnyel. Vannak nagy barackfáik, amikre mindig felmásztam kisgyerekkoromban. De ezen kívül van még szilvafa és birsalma is. Továbbá több sornyi eper, málna, szeder és szőlő, paradicsom, paprika, hagyma, és minden zöldség amit csak el lehet képzelni. Ezeknek a gyümölcsöknek és zöldségeknek a többsége nyáron érik, tehát ha megyek, mindig segítek a szedésben.

Nagyon nagyra tartom a nagyszüleimet, hogy sok időt és energiát fordítanak a kertjükre. Minden nap felkelnek korán hogy locsoljanak és kapáljanak. Ez által mindig friss gyümölcsöt és zöldséget lehet náluk enni. Ezek nem csak sokkal finomabbak, de sokkal egészségesebbek is bolti társaiknál, mert ők nem adnak fölösleges adalékot a növényeknek. Látszik hogy azért csinálják az egészet mert szeretik és élvezik a kertel való foglalatoskodást. És ezzel a családnak is örömet okoznak, mert mindenki szeretettel fogadja a házi lekvárokat és pálinkákat.

Én is szívesen segítettem nekik mindig. Nyugalommal tölt el a gyümölcsök válogatása és magozása, és jó érzés hogy valami hasznosnak vagyok a része. Ezzel kicsit én is hozzájárulok ahhoz hogy a lekvárok finomak legyenek. Meg persze a fára mászás izgalma vonzott mindig kiskoromban. Én lehettem az, aki leszedi a legfölső gyümölcsöt a fa tetejéről.

Ezen a nyáron is ez volt a program nagyjából, mint mindig. Leszedtük a barackot, én másztam a fára, természetesen, hisz a nagyszüleim már öregek, a nagymamámnak meg még a térde is fáj. Idén igen bő termés volt, két napig folyamatosan csak szedtünk. Aztán kezdhettük a kimagozást és megtisztítást. Majd a befőzést. Ez volt a kedvenc részem. Mert mindig lehetett “lopkodni” az edényből a finom cukros barackot, aztán meg az elkészült lekvárt. Ez után jött a legbonyolultabb rész. A befőttesüvegbe töltésnek is megvan a maga művészete. Figyelni kell arra hogy az üveg makulátlanul tiszta legyen, ezért ki kell fertőtleníteni főzéssel. Aztán bele kell adagolni a forró lekvárt, amivel vigyázni kell, mert hogy ugye forró. Ez után jöhet az üveg lezárás, és már kész is. Idén, a sok barackból 24 kisebb-nagyobb üveg lekvár lett.

Aztán jött a paradicsom befőzés, hasonló metódussal. Le kellett szedni, aztán megtisztítani, végül megfőzni. Az egész család a mama paradicsomlevét használja minden paradicsomos tésztához, pizzaalaphoz, mindenhez. Mert hát sokkal finomabb a napfénnyel hazai földön érlelt paradicsomból készült lé, mint a gyári dobozos. Szerencsére paradicsomból is termett elég, lesz egész évre.

A szilvából és a birsből pálinka fog készülni. A pálinka főzésnek is megvan a maga művészete, vagy inkább fortélya. Először be kell rakni a gyümölcsöket nagyobb hordókba és egy kis élesztővel összekeverni. Ebből lesz a cefre. Aztán néhány hónapot várni kell, amíg összeérik a gyümölcs, utána lehet lefőzni. A nagypapi pálinkája igazi kerítésszaggató.

Miután ezzel is végeztünk, nekiálltunk volna az eperlekvárnak. Igen ám, de annyi barack lett, hogy elfogyott a befőttes üveg. És honnan lehet gyorsan és olcsón üveget szerezni? Nem lehet sokat várni, mert kárba megy a gyümölcs.

Szerencsére eszembe jutott, hogy ismerek egy aprohirdetes weboldalt, ahol érdemes lehet megnézni hogy van-e befőttesüveg. Jól sejtettem hogy van és igazam is lett. Rengeteg befőttesüveg között lehetett válogatni. És mindegyik olcsó volt! A legjobb az volt, hogy tudtunk terület alapján keresni, mert a nagyszüleim vidéken laknak, és nem tudnak sokat utazgatni csak az üvegért. De szerencsére az egyik közeli faluban pont találtunk egy hirdetést, ami tökéletesen megfelelt az elvárásainknak.

A nagymamám megkért hogy mutassam meg neki közelebbről ezt a weboldalt, mert szeretné eladni a régi faliszőnyegeit, amiket már nem használ. Mondtam neki hogy ez az oldal teljesen alkalmas ilyen jellegű aprohirdetesek feladására. Nagyon egyszerűen lehet hirdetést létrehozni, csak fel kell tölteni néhány képet és meg kell adni egy leírást. Ennyi. Még regisztrálni sem kell, mert a rendszer automatikusan létrehoz egy felhasználói profilt. A nagyim nem sokat értett a dologból, nem igazán jártas az online világban. De mondtam neki, hogy szívesen segítek. A legjobb, mondtam, hogy teljesen ingyenes az egész. Nem kell semmilyen díjat vagy illetéket fizetni a hirdetések után. Ez nagyon tetszett neki, mondta hogy akkor töltsük is fel egyből az összes dolgot amit el akar adni.

Közben keresgéltünk még az áruk között. Hatalmas a választék, nagyjából minden megtalálható. És minden nagyon olcsó! Abszolút megéri itt vásárolni, spórolási szempontból. Gyorsan vettünk is még egy tálat és két fakanalat.

Végül megkaptuk az üvegeket és így az eperlekvárt is el tudtuk készíteni. Valami isteni finom lett, mint általában lenni szokott. Kaptam is egy üveggel a segítségemért. Nagyon örültem neki. Meg annak is, hogy idén, nem csak a kerti dolgokban tudtam segíteni a nagyszüleimnek, hanem megmutattam nekik ezt a nagyszerű oldalt, ami biztosan a hasznukra válik majd.