Egészség, egészséges ételek

cans-881098_640Sokszor halljuk azt a tévében, vagy a különböző hirdetésekben, hogy figyeljünk oda az étkezésünkre, arra, hogy mit eszünk.

A rendszeres étkezés

Ami a legfontosabbak egyike, az az, hogy rendszeresen együnk. A napi háromszori főétkezésnek mindenképpen meg kell lennie, és ez mellett még a zöldségféléknek is bele kell férniük.

Nyáron, amikor számos gyümölcsöt lehet fogyasztani, igyekezzünk a háztartásunkat felszerelni minél több élelmiszerrel, amit aztán a téli vitaminhiányos időszakban elővehetünk.

A befőzés, raktározás

Ami élelmiszert tudunk, azt tegyünk el télire. Az, hogy ezt milyen formában tesszük meg, függ attól is, hogy később milyen formában fogjuk majd fogyasztani. Lehet fagyasztani, befőzni, aszalni, szárítani. Kinek, melyik a szimpatikus.

Az egyértelmű, hogy vannak dolgok, amiket csak befőzni tudunk, ilyen a lekvár mondjuk, vagy ha szörpöt szeretnénk készíteni.

Manapság egyre jobban elterjedt az aszalás is, ami több okból kifolyólag is igen csak praktikus. A legjobb a kihasználtsága, ha mondjuk még gyümölcsfával is rendelkezünk, mert ekkor számos gyümölcsöt le tudunk úgy szárítani, hogy a vitamin tartalmuk megmaradjon. Sokan szeretik az aszalt szilvát, sárgabarackot, vagy mondjuk a fügét is. Nem csak hogy egészségesek, de ezeket mi tartósítottuk, és tudjuk, hogy nincsen benne tartósítószer, ami nem igazán egészséges.

Ahol vannak gyerekek, ott igen csak közkedvelt lehet a különböző befőttek, lekvárok, szörpök készítése. Ha pedig ezeknek az elkészítése, egy jó közös program is lehet, az már csak még jobbá teszi a dolgot. Igaz, a gyerekek annyira nincsenek oda mondjuk egy meggy magozásért, de ki ne szeretné a meggymagozó kis gépet nyomogatni. Mindjárt mókásabb lesz a dolog. Persze a kóstolgatás is igen népszerű, de sebaj, hiszen ha friss gyümölcsöt fogyasztanak, azzal nem ártanak, sőt még hasznos is.

Válasszuk bármelyik formáját a házi tartósításnak, mindenképpen hasznos, hiszen ezeket tudjuk, hogy miből készülnek, frissek, és milyen jó lesz majd télen csak a kamra polcáról levenni a nyáron elkészített konzerveket.