Eszmecsere a gasztroőrült és autófan között

Szeretek új dolgokat kitalálni, imádok főzni. Nagy vágyam, hogy amikor annyi időm lesz, akkor tényleg mindent magamnak készítsek el otthon. Rengeteg receptet és ötletet begyűjtöttem már, házi lekvárokat és befőtteket, szörpöket pedig tömérdek számban készítettem eddig is. Ajándékba is szívesebben adok általam megalkotott dolgot, amiben benne vagyok én, a szeretetem, időm, munkám. Múlt Karácsonykor például házi vegetát készítettem mindenkinek.

Nem volt túl bonyolult, igazából vettem körülbelül tízféle zöldségből jó nagy mennyiséget, úgy, mint répa, paradicsom, paszternák, zeller, petrezselyem, paprika, káposzta, karalábé, mind ledaráltam egy hatalmas tepsibe, hozzátettem egy kiló sót, alaposan összekevertem, majd miután levet eresztett, befőttes üvegekbe tettem, átkötöttem egy masnival és kis címkéken ráírtam az összetevőket. Egyszerű és nagyszerű ajándék, mert a só miatt körülbelül egy évig eláll, még sincs tele ízfokozóval, és ugyan nem annyira intenzív az íze, mint a bolti vegetának, de azért hasonló hatást lehet vele elérni, csak természetesebb marad az ízvilág.

De a házi szörpöm is nagy sikert aratott. Az egyetlen dolog, amit még nem próbáltam ki, az a házi sonka készítőm, pedig elméletben annak sem túl bonyolult a használata. Imádok piacra is járni, a friss zöldségek és gyümölcsök engem teljesen lehengerelnek, az egész helynek van egy sajátos atmoszférája, annak, hogy az őstermelőktől veheted meg az árut, aki a saját kezével művelte a földet (persze nem minden esetben), és hogy szégyenérzet nélkül lehet válogatni és alkudni. Ez az, amihez a munkámon kívül értek, és szeretem. Na, nem az alkudozás, hanem a házilag, természetes módon elkészített ételek és italok.

nyári gumikereső

Egy autóőrült barátomnak annyira ízlett az ajándékba adott vegetám, hogy elhatározta, ő is megpróbál otthon gyártani bizonyos dolgokat, na persze inkább azokat, amik nem bonyolultak. Úgyhogy üzletet kötöttünk, én megtanítom bizonyos egyszerű és nagyszerű ételek elkészítésére, amit később tud használni vagy akár ajándékba adni, ő pedig segít nekem az autóm körüli tevékenységekben, megtanítja az alapokat, hogy mikor mire kell figyelnem, és hogy mit kell néznem, ha megnyitok egy nyári gumikeresőt az interneten. Mivel az üzlet megköttetett, át is jött, és neki is láttunk először a sárgabarack lekvár főzésének és a gyömölcs dunsztolásának, aztán készítettünk néhány kiló házi vegetát is.

Az érdekes az volt, hogy nagyon is élvezte! Én már kevésbé, amikor eljött a következő nap, amikor is én kerültem tanonc pozícióba.

Próbálta nekem az alapoktól elmagyarázni, hogy mire kell figyelnem, és persze arra is rávenni, hogy már aktuális az, hogy nyári gumikat tetessek fel, de mindenképp szervizben tegyem ezt meg. Meg is mutatott egy oldalt, ahol nyári gumik kaphatók (meg persze télik is, csak ez az én szempontomból nem volt releváns akkor), és hogy itt mindent el tudok olvasni az abroncsok csínjáról-bínjáról, ha egyszerre nem sikerülne megjegyeznem mindent, amit mond (ebben teljesen biztos voltam).

Szóval kimentünk az autóhoz, és tételesen végigmutogatta nekem, hogy néz ki a motorház, milyen szivattyúk vannak az autóban, elmagyarázta a benzines és dízeles autók működése közti különbséget. Még alá is bemásztunk, és a kipufogó szerkezetét kezdte nekem elemezni, majd a nap zárásaként a gumiabroncsok következtek. Hát én őszintén utáltam az egészet, és egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet, hogy mitől függ egy autógumi maximális terhelhetősége, meg hogy mit határoz meg a keréknyomás.

Annyit azért jól megjegyeztem, hogy ahhoz, hogy csökkentsem az öregedési folyamatot, száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Szerintem egészen késő estig képes lett volna nekem az autók működéséről és a gumiabroncsokról beszélni, de egyrészt a befogadóképességem is teljesen a határához ért, és jól elfáradtam, másrészt rájöttem, hogy az alapoknál többet és nem nagyon akarok tudni, és jobban örülök annak, ha maradhatok a kedvenc konyhai eszközeimnél. Az oktató nap viszont legalább az egyikünknél jól sült el, ugyanis ő azóta egyre többet főz otthon, és mindig saját kezűleg készíti el a házi vegetát.