Ne csak a saját egészségünkre figyeljünk, tartsuk szem előtt a környezetünk védelmét is

Nagyon divatba jött manapság az egészség mánia, ezalatt értem az egészségtudatos táplálkozást és a sportot is. Mindenki fitt szeretne lenni, a csapból is az folyik, hogy mit és hogy kellene ahhoz csinálnunk, hogy elérjük a vágyott alakot. Igazából, ha tényleg szeretnénk eredményeket elérni, akkor mind a táplálkozásra, mind pedig a mozgásra is oda kell figyelnünk, sok helyen lehet olvasni, hogy ez az arány 30-70 % a táplálkozás javára. Nem csak a fittség miatt fontos, hogy mit viszünk a szervezetünkbe, egészségünk megérzése érdekében minimalizálni kellene a bevitt méreganyagokat, amit sajnos a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával bőven megteszünk. Sokan részesítik előnyben a bio élelmiszereket, mert ezekben a már említett káros anyagok nem találhatók meg, illetve azokból jóval kevesebb. Az egészséges táplálkozásra sokan mondják, hogy drága, pedig szerintem csak előre kell gondolkodni, és utána járni, mit hol érdemes beszerezni. Ha a gyors éttermeket vesszük, azok is drágák, mégis mennyien járnak oda?

Én azt gondolom, az is nagyon fontos, hogy az egészségünkre vigyázzunk, de mit érünk vele, ha a Földet, ahol élünk nem óvjuk, mert per pillanat ez az egyetlen hely ahol élhetünk. Nagyon sokat hallani a globális felmelegedésről, ami sajnos abból adódik, hogy a környezetszennyezés sosem látott mértékeket ölt. Szeretjük a homokba dugni a fejünket, de a probléma attól még létezik.

Nem gondolunk bele, de mi magunk is sokat tehetnénk azért, hogy az ökológiai lábnyomunk a lehető legkisebb legyen. Igazán kis dolgokkal is kezdhetjük, például, hogy nem folyatjuk a vizet feleslegesen, a tömegközlekedést használjuk lehetőség szerint az autónk helyett, a háztartási gépeket kihúzzuk, ha nem használjuk. Ha már az áramról van szó, egy kicsit komolyabb befektetéssel nagyobb mértékben is hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez. Kiváló lehetőség erre a napelem rendszer családi házra. Ki ne szeretné, ha az áram számlája pár ezer forintra redukálódna le, különösen egy nagy családi házban, ahol akár a fűtés is villannyal megy, nem beszélve a nagy fogyasztású háztartási készülékekről, amiből akad bőven minden háztartásban. Nem kellene aggódnunk többet a nagy áramszámlák miatt, hiszen a tetőre telepített napelem rendszer a napból, mint megújuló energiaforrásból érkező sugarakat egyenárammá alakítja át. Nem összekeverendő viszont a napkollektorral, hiszen a napelem rendszer működése jóval bonyolultabb. Ezért sem mindegy, hogy kit bízunk meg a kivitelezéssel, ugyanis gondolom mindenki arra törekszik, hogy a befektetése minél időt állóbb legyen. Erre pedig nem szabad sajnálni az időt. Annyival meg tudom könnyíteni a dolgukat, ha ilyen beruházáson törik a fejüket, hogy az általam linkelt cég is napelem rendszer telepítéssel foglalkozik, a tervezéstől egészen a kivitelezésig, igazi profi munkát végeznek. Egy ilyen munkát mindig hosszas tervezés előz meg, amikor a cég mérnökei a helyszínen felmérik a terepet, mennyire alkalmas rá a tető. Fontos ugyanis, hogy a teherbírása megfelelő legyen, elbírja a telepítendő napelemeket. Ha a helyszíni adottságok megfelelőek a célra, és tisztában vagyunk mekkora napelemek telepítésére alkalmas a tetőnk, akkor készítik el a végleges árkalkulációt. Ezt követi az engedélyeztetés, e nélkül nem kezdődhet el a kivitelezés. Ha ezeken a folyamatokon túl vagyunk, akkor kezdődhet el a munka. Ez viszont már lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, ugyanis, mérettől függ, de akár egy nap alatt elkészülnek vele a szakemberek.

Ha egy kicsit megpróbálunk környezettudatosan gondolkodni, akkor lehet, hogy elgondolkozunk ezen a beruházáson, de persze érdemes előtte gazdaságossági számításokat végezni, hogy hozzávetőleg mikor fog megtérülni. Ha a mi magunk és a környezet önmagában nem motivál, akkor legalább a gyerekeink illetve unokáink miatt.

Fontos, hogy egészséges testben éljünk, mert, mint mondják, ép testben ép lélek, de nem mindegy az sem, ezt milyen környezetben tesszük, illetve egyáltalán meddig tehetjük, hiszen nagyon megdolgoztunk azért, hogy ezek a negatív környezeti változások bekövetkezzenek.napelem rendszer családi házra